2024届广东省天河区高考英语二轮语法复习精讲精练:阅读理解12

雕龙文库 分享 时间: 收藏本文

2024届广东省天河区高考英语二轮语法复习精讲精练:阅读理解12

  阅读理解精讲精炼12

  54.

  Durban — Canada Monday became the first country to pull out of the historic Kyoto Protocol (京都议定书), inescapably scarring the global anti­climate change efforts.

  The Kyoto Protocol, which set different duties for all countries to cut emissions (排放), states that different countries should reduce their collective greenhouse emissions accordingly.

  However, the United States refused to sign the protocol in 2001, and is the only developed country that has not agreed to sign it. The move has cast a shadow over the global community, and has made some other developed nations hesitate to cut their emissions. To add fuel to the fire, Canada, became the first to call it quits, with the deadline of the first commitment period (2008­2024) approaching.

  The biggest concern at this moment is whether other developed countries would follow suit.

  Over the past four years, a drama has unfolded among developed countries over the emissions cuts and offering support to their developing partners.

  The Umbrella Group, consisting of Japan, Canada, Australia, the United States and other developed countries, hesitated and even backed away from their positions under certain excuses. The first one quoted by Canadian Environment Minister Peter Kent is that emission cuts damage the economy. Still another is requiring China and India to have the same duty of cutting emissions as developed countries.

  Actually, if emissions in developed countries could fall to the levels in developing countries, it would greatly help the fight against global climate change.

  In sum, any irresponsible action, in the anti­climate change campaign should be a cause for blame. It is widely hoped that the United States and Canada will see reason and join the rest of the world community in supporting the Kyoto Protocol.

  16.Which of the following serves as the best title of the passage?

  A.Canada Decides to Quit the Kyoto Protocol

  B.

  Canada and the US Refuse to Cut Emissions

  C.

  Developed Countries Hesitating to Cut Emissions

  D.

  Developing Countries Supporting the Kyoto Protocol

  17.According to the passage, ________ have refused to follow the Kyoto Protocol.

  A.Canada and AustraliaB.Japan and Canada

  C.the US and Canada

  D.China and India

  18. People now are most worried ________.

  A.whether the US and Canada will return to the negotiation table

  B.whether developing countries will refuse to cut emissions

  C.whether China and India will carry the same duty as Canada

  D.whether more developed countries will do the same as Canada

  【要点综述】这是一篇资讯报道。在美国拒绝签署《京都议定书》之后,加拿大也率先退出了,这两个发达国家在全球变暖的趋势下,却远离了为解决全球变暖而商定的《京都议定书》。16.B 主旨大意题。文章向我们报道了加拿大和美国先后退出了为控制全球变暖,部分国家签订的关于节能减排的《京都议定书》,也就是B项所说的这两个国家拒绝减少温室气体的排放。

  17.C 细节理解题。由前两段可以直接得出答案。

  18.D 细节理解题。由第三段可知。

  Beijing;(13, July)China sent up a new data relay satellite, Tianlian I­02, on Monday at the Xichang Satellite Launch Centre in South­western Sichuan province. The new satellite will promote the country's satellite communication network for space docking (对接).

  The satellite was launched on a Long­March­3C carrier rocket at 11:41 p.m., sources at the centre told Xinhua News Agency. The satellite separated from the rocket 26 minutes after its launch and was then successfully delivered into a geostationary transfer orbit (地球同步转移轨道).

  Developed by the China Academy of Space Technology under the China Aerospace Science and Technology Corporation, the satellite is the country's second data relay satellite. The first, Tianlian I ­01, was launched on April 25,2008.

  The two satellites will form a network to improve communications between China's spacecraft and bases on Earth, according to the centre. They will also be used to help the nation's first space docking, scheduled for the second half of this year.

  As planned, China will launch space module Tiangong­I , which was designed as a platform that will dock with an unmanned spaceship, Shenzhou, for the county's first space­docking mission this year.

  Two more Shenzhou spaceships will dock with Tiangong­I next year, and one will be manned by two or three astronauts, according to China Manned Space Engineering Office, which was the main user of the Tianlian I series data relay satellites.

  “The new satellite can cover a greater area to track and command the country's space vehicles in low­Earth orbits, such as manned spacecraft and remote sensing satellites, from a higher position in outer space. Only three satellites of this kind are needed to form a global communication network, and China has two now.” Pang Zhihao, a researcher and deputy editor­in­chief of Space International, said.

  The satellite could also equip astronauts with real­time communications, which will benefit the county's future manned space flights, he said.

  21.What is the main purpose to send up Tianlian I ­02 ?

  A.To test the function of a Long­March­3C carrier rocket.

  B.To carry some astronauts into space to do some research.

  C.To send more information and clearer pictures to mobile phones on the earth.

  D.To promote the country's satellite communication network for space docking.

  22.Which of the following is TRUE according to the news report?

  A.Shenzhou Ⅷ is a manned spaceship.

  B.Tiangong­I will dock with three Shenzhou spaceships next year.

  C.The satellite is of great importance to China's space exploration.

  D.China's first space docking will be done in the second half of next year.

  23. The best title of the passage could be ________.

  A.China Launched a New Space Shuttle

  B.China's Plan for Space Exploration

  C.China's Progress in China's Space Exploration

  D.New Satellite Helps China's Space Exploration

  【要点综述】“天链一号”发射成功,中国的航天取得令世人瞩目的成绩,多颗卫星的发射使得中国的太空探索如虎添翼。

  21.D 细节理解题。根据文章第一段的“The new satellite will promote the country' s satellite communication network for space docking (对接).”可知答案。

  22.C 推理判断题。A,B和D为错误叙述,与事实不符合。文章着重强调该卫星的重要性。

  23.D 主旨大意题。全文阐述新卫星对中国太空事业发展的影响,最后一段更是揭示了这一主题。

  The practice of students endlessly copying letters and sentences from a blackboard is a thing of the past. With the coming of new technologies like computers and smartphones, writing by hand has become something of a nostalgic(怀旧的) skill. However, while today's educators are using more and more technology in their teaching, many believe basic handwriting skills are still necessary for students to be successful—both in school and in life.

  Virginia Berninger, professor of educational psychology at the University of Washington, says it's important to continue teaching handwriting and help children acquire the skill of writing by hand.

  Berninger and her colleagues conducted a study that looked at the ability of students to complete various writing tasks-both on a computer and by hand. The study, published in 2009, found that when writing with a pen and paper, participants wrote longer essays and more complete sentences and had a faster word production rate.

  In a more recent study, Berninger looked at what role spelling plays in a student's writing skills and found that how well children spell is tied to how well they can write. “Spelling makes some of the thinking parts of the brain active, which helps us access our vocabulary, word meaning and concepts. It is allowing our written language to connect with ideas.” Berninger said.

  Spelling helps students translate ideas into words in their mind first and then to transcribe (转换) “those words in the mind into written symbols on paper or keyboard and screen,” the study said. Seeing the words in the “mind's_eye” helps children not only to turn their ideas into words, says Berninger, but also to spot (发现) spelling mistakes when they write the words down and to correct them over time.

  “In our computer age, some people believe that we don't have to teach spelling because we have spell checks,” she said. “But until a child has a functional spelling ability of about a fifth grade level, they won't have the knowledge to choose the correct spelling among the options given by the computer.”

  46. What makes writing by hand a thing of the past?

  A. The absence of blackboards in classrooms.

  B. The use of new technologies in teaching.

  C. The lack of practice in handwriting.

  D. The popular use of smartphones.

  47. Berninger's study published in 2009 ________.

  A. focused on the difference between writing by hand and on a computer

  B. indicated that students prefer to

  write with a pen and paper

  C. found that good essays are made up of long sentences

  D. discussed the importance of writing speed

  48. Which of the following best shows the role of spelling?

  A. Spelling improves one's memory of words.

  B. Spelling ability is closely related to writing ability.

  C. Spelling benefits the translation from words into ideas.

  D. Spelling slows down finding exact words to express ideas.

  49. What does “mind's eye” in Paragraph 5 mean?

  A. Window.

  B. Soul.

  C. Picture.

  D. Imagination.

  50. What conclusion could be drawn from the passage?

  A. Computers can help people with their choice of words.

  B. Spell checks can take the place of spelling teaching.

  C. Handwriting still has a place in today's classrooms.

  D. Functional spelling ability develops fast in the fifth grade.

  【要点综述】随着现代科技的发展,书写渐渐被人们忽视。但是Virginia Berninger的研究表明,书写在现代教学中应该占有一席之地。

  46. B 信息理解题。根据第一段中的 “With the coming of new technologies like computers and smartphones, writing by hand has become something of a nostalgic skill”可知答案。

  47. A 信息理解题。根据第三段可知答案。

  48. B 信息理解题。根据第四段可知答案。

  49. D 词义猜测题。根据第五段可知答案。

  50. C 主旨大意题。通读全文,特别是第一段最后一句可知答案。

  56

  In a recent announcement, Harvard and the Massachusetts Institute of Technology(MIT) said that they have joined forces to offer free online courses in an effort to attract millions of online learners worldwide.

  Beginning this fall, a number of courses developed by teachers at both universities will be offered online through a new $60 million program, known as edX.“Anyone with an Internet connection anywhere in the world can use our online courses,” Harvard President Drew Faust said during a meeting to announce the plan.

  MIT has offered a program called OpenCourseWare for ten years that makes materials from more than 2,000 classes free online. It has been used by more than 100 million people. In December, the school announced it also would begin offering a special certificate, known as MITx, for people who complete certain online courses. Harvard has long offered courses to a wider population through a similar program.

  The MITx will serve as the foundation for the new learning platform.

  MIT President Susan Hockfield said more than 120,000 people signed up for the first MITx course. She said Harvard and MIT hope other universities will join them in offering courses on the open­source edX platform.

  “Fasten_your_seatbelts,” Hockfield said.

  Other universities, including Stanford, Yale and Carnegie­Mellon, have been experimenting with teaching to a global population online.

  The Harvard­MIT program will be monitored by a not­for­profit(非盈利的)organization based in Cambridge, to be owned equally by the two universities. Both MIT and Harvard have provided $ 30 million to start the program. They also plan to use the edX platform to research how students learn and which teaching methods and tools are most successful.

  53. According to this text, edX is ________.

  A.a part of the free MIT OpenCourseWare

  B.a free computer program by MIT and Harvard

  C.a Harvard­MIT platform of free online courses

  D.a free program online for universities worldwide

  54. What is said about online education in the text?

  A.Universities have been trying online courses.

  B.About 2,000 online courses have been offered.

  C.Over 100 million people have finished courses online.

  D.Stanford and Yale together have courses similar to edX.

  55. The underlined part in the text probably means“________”.

  A.Get ready for the difficulties

  B.Get ready for this educational change

  C.Get prepared to complete the online courses

  D.Get prepared to make materials for the edX courses

  56. What can be said about MITx according to the text?

  A.It is first offered as part of the edX learning program.

  B.It is another free MIT­Harvard online learning program.

  C.It is a standard to recognize online learners’ achievement.

  D.It is a new kind of free online course of Harvard and MIT.

  【要点综述】本文为资讯报道类文体。文章报道了Harvard和MIT联手向全球免费提供网上课程的事情。

  53. C 细节理解题。根据第一段提到的Harvard和MIT联手向全球免费提供网上课程及第二段“a number of courses developed by teachers at both universities will be offered online through a new $60 million program, known as edX”可知edX是这两所大学联手打造的一个免费授课的网络平台。故答案选C。

  54. A 推理判断题。B项应是2,000 classes;C项应是100多万人使用,而不是完成了课程;D项文中没有谈到它们的课程是否相似。根据倒数第二段“Other universities, including Stanford, Yale and Carnegie­Mellon, have been experimenting with teaching to a global population online.”可知答案选A。

  55. B 句意理解题。此句的字面意思为“系好安全带”。结合文章的意思可知是为这些大学在网上开设免费课程这一教育变革做好准备。故答案为B。

  56. C 细节理解题。根据第三段“In December, the school announced it also would begin offering a special certificate, known as MITx, for people who complete certain online courses.”可知MITx是承认修完课程的证书。故答案选C。

  57.

  What brings a nation together? Of the four choices—shared values, language, history, and religion, it's shared values. In our latest poll(民意调查),seven out of 16 countries chose values as the greatest factor(因素)bringing a nation together, and six preferred language. Both choices scored high in the poll, suggesting that our values and how we express them are closely linked. Still, history was not forgotten in some countries, particularly in Mexico and Russia. Even Canada and the United States chose national histories as the second­most important factor uniting their people. The biggest surprise? Not one country picked religion as its top choice.

  Respect your elders

  In most countries, the oldest generation considered values more important to a nation than did those who are under 45 years old.

  Do you speak Canadian?

  Language scored lower in Canada than in all other countries polled, perhaps because the country speaks two official languages, French and English.